Fördelar och nackdelar med att låna pengar

Om du funderar på att låna pengar av någon anledning så är det viktigt att du känner till vilka fördelar och nackdelar som finns. Detta för att du ska kunna avgöra om det är lämpligt att låna pengar för just dig, eller om du kanske bör hitta ett annan lösning.

Här nedanför kommer vi listan några av de största fördelarna och nackdelarna med lån och krediter. Därefter är det upp till dig att avgöra om fördelarna väger tynger än nackdelarna, eller tvärtom.

Vilka är fördelarna?

Det kan faktiskt finnas ett par fördelar med att ta lån.

Först och främst får du in pengar på ditt bankkonto direkt. Och dessa pengar kan du använda till vad du vill, förutsatt att du har ett lån som tillåter det (gäller såklart inte om du har tagit ett bolån t.ex).

Detta ger dig större frihet att använda pengarna som du vill och är användbart om det finns räkningar som måste betalas omedelbart eller om du behöver betala för något annat viktigt.

Och för det andra så behöver du inte vänta särskilt länge på att få pengarna till ditt konto. Om du skulle spara ihop till samma mängd pengar hade du behövt vänta mycket längre tid för att få ihop tillräckligt med pengar.

Vilka är nackdelarna?

Den första stora nackdelen med att låna pengar är att de flesta lån har höga räntor, vilket innebär att du måste betala tillbaka mer än det belopp du lånat. Detta innebär att när du får din nästa lön kommer en del av denna summa gå till att betala av dina aktiva lån.

En annan stor nackdel med lån är att de uppmuntrar människor att spendera mer pengar än vad de annars skulle ha gjort. Om en person inte har tagit ett lån kan han eller hon tänka sig för innan han eller hon köper något dyrt eftersom det ligger utanför deras budget. Men om de redan har tagit ett lån för något annat är det troligare att de köper varan utan att tänka på om de har råd med den eller inte.

Tänk på detta när du ska låna pengar

Till sist vill vi bara påpeka följande:

Låna aldrig mer än vad du har råd att betala tillbaka.