När vet man att det är dags att byta tak?

Har du någonsin undrat när det är dags att byta tak på ditt hus? Kanske har du märkt att det regnar in genom taket, eller att taket ser slitet ut. Men hur vet man egentligen när det är dags att byta tak?

Är det bara en fråga om utseende, eller finns det andra faktorer att beakta? I den här artikeln tittar vi närmare på när det är dags att byta tak, vad du ska tänka på när du väljer nytt tak och hur du kan förlänga livslängden på ditt nuvarande tak.

Finns det någon specifik tidsram för takbyten?

När det är dags att byta tak på ditt hus kan variera beroende på en mängd olika faktorer, såsom taktyp, material, läge och väderförhållanden. Det finns dock vissa allmänna riktlinjer som kan hjälpa dig att avgöra om det är dags att byta tak.

Medellivslängden för ett papptak är 15–20 år, för takpannor 30 år, och för bandtäckt plåt 40 år, och även om detta är medellivslängden för dessa typer av tak så kan det vara nödvändigt att byta tidigare beroende på väderförhållanden och vissa andra faktorer.

Vi rekommenderar att du regelbundet undersöka taket för skador och problem. Om du ser tecken på skador som missfärgningar, mögel, sprickor eller saknade taktegel, kan det vara dags att byta taket.

Få professionell hjälp

Dessutom kan det vara en bra idé att få taket undersökt professionellt regelbundet, så att eventuella problem kan upptäckas i ett tidigt skede och åtgärdas innan de blir allt för allvarliga. Du kan t.ex. kontakta en takläggare Tumba för att få hjälp med detta om du bor i det området.

Det finns ingen exakt riktlinje för när det är dags att byta tak, men om du följer dessa allmänna råd och håller ett öga på eventuella problem med taket, kan du hjälpa till att förlänga dess livslängd och förebygga skador på huset.

Underhåll taket för längre livslängd

Av förklarliga skäl kommer ett tak som underhålls och tas hand om regelbundet hålla längre än ett tak som inte tas hand om. Här är några praktiska tips som hjälper dig att hålla ditt tak i gott skick och förlänga dess livslängd:

  • Rengör regelbundet dina hängrännor och se till att de är fria från skräp
  • Kontrollera om det finns lösa, spruckna eller saknade takpannor och byt ut dem vid behov
  • Ta bort eventuell mossa eller lav som börjat växa på taket
  • Kontrollera så taket inte läcker

Vad kostar ett takbyte?

Kostnaden för att byta tak beror såklart på storleken och typen av tak som du har, samt eventuella tilläggsfunktioner som du vill ha. Större tak och mer komplexa konstruktioner är i allmänhet dyrare att byta ut helt enkelt.

Det är bäst att få offerter från flera takläggare innan du fattar ett beslut så att du kan jämföra priserna och hitta det bästa alternativet. Priserna kan variera en hel del från företag till företag, så gör din research och se till att du hittar det bästa erbjudandet för just ditt tak.