Saker att ha koll på innan du flyttar till Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad och en av de största städerna i Skandinavien. Staden grundades år 1250, vilket gör den till en av de äldsta huvudstäderna i Europa. Stockholm har en befolkning på cirka 1 miljoner människor, med en yta som täcker omkring 188 kvadratkilometer.

Av helt naturliga skäl är Stockholm även en väldigt populär stad att bo i. Om du har planer på att flytta till denna fantastiskt fina stad finns det dock ett par olika saker som kan vara bra att känna till. I denna artikel kommer vi gå igenom några av dessa, så fortsätt läsa om detta intresserar dig!

Bostadsalternativ i Stockholm

Det kan vara bra att känna till att bostadsmarknaden Stockholm minst sagt är fullpackad.

Det kan vara svårt att köpa en lägenhet och även de bästa urvalsmetoderna, till exempel genom Stockholms Bostadsförmedling eller någon av de andra bostadsköerna, har väntelistor som växer för varje år. År 2018 stod över 636 000 personer i kö för lägenheter och det tar i genomsnitt över 10 år att få en lägenhet med förstahandskontrakt.

Så av den här anledningen är det inte så lätt att hitta någonstans att bo. Utan det kräver att du letar och kollar runt mycket för att hitta något bra som passar. Om du har vänner eller släktingar som redan bor i Stockholmsområdet så kan du prata med dem om de vet något alternativ.

Skaffa ett så förmånligt elavtal som möjligt

Det råder inget tvivel om att det generellt sett är väldigt dyr hyra oavsett var man väljer att bo i Stockholm. Därför kan det vara viktigare än någonsin för att hitta billigast möjliga elavtal.

Lyckligtvis är det inte så svårt att hitta detta. Det finns gott om jämförelsesajter där du snabbt och enkelt kan jämföra elbolag. På så sätt kan du på nolltid hitta de elleverantörer i Stockholm som har den billigast elen just nu. Så kolla in några leverantörer för att spara pengar på ditt elvatal.

Transportmedel för att ta sig runt i Stockholm

Det finns flera olika sätt som du kan ta dig runt i Stockholm, som t.ex: ett omfattande tunnelbane-, buss- och tågnät som kan ta dig överallt i staden, eller till och med i hela landet.

Det kan vara bra att bekanta sig med de olika transportmedlen när du bor i Stockholm, eftersom det kan spara pengar genom att undvika taxi eller att du behöver köra med egen bil. Även cykel är ett väldigt effektivt transportmedel som du kan använda för att ta dig mellan Stockholms alla gator.

Innan du flyttar till Stockholm bör du därför ha koll på de transportmedel som finns tillgängliga, hur de funkar, och om det passar bra ihop med vart du kommer bo och arbeta. Detta är ett pussel som kan vara svårt att få ihop, men det är viktigt att lägga energi på det för att allt ska fungera så smidigt som möjligt.

Sammanfattningsvis

Det finns några saker att tänka på när du flyttar till Stockholm. Staden är dyr, särskilt när det gäller hyra, så det är viktigt att försöka hitta bästa möjliga erbjudanden på allt (t.ex. elavtal).

Dessutom är bostadsmarknaden väldigt trångbodd så det är viktigt att göra lite research innan du bestämmer dig för var du vill bo. Slutligen så finns det det finns flera olika transportmedel i Stockholm, så det är en bra idé att bekanta sig med hur de fungerar och vart du kan ta dig med dem.